miercuri, 5 ianuarie 2011

Proiect Imposibil posibil

dying orchid

Am dat în damblaua fotografiei instant.
Nu e chiar de ieri de azi ci de vreo câţiva ani, dar acum se agraveazã – am 3 camere instant şi o aştept şi pe a patra sã vinã.
E tot cumva mulţumitã olandezilor care au reinventat fotografia instant. Sã vã spun povestea, pe scurt, fiindcã este un model de gândire şi acţiune.

Cine a auzit de Enschede ?
Nimeni, sigur, sau numai vreo câţiva oameni din România.
Enschede este un oraş de 180.000 locuitori situat în estul Olandei la graniţa cu Germania. Nu este remarcabil prin mai nimic decât o explozie a unei fabrici de artificii care a devastat centrul oraşului acum vreo 7 ani şi apoi prin prezenţa Universitãţii Twente care dã viaţã oraşului.
Mai este încã un lucru remarcabil despre acest oraş : aici s-a nãscut pentru a doua oarã fotografia instant.
O clãdire gri pãtrãţoasã, aproape comunistã în design, situatã în centrul oraşului Enschede, este fostul sediu al companiei Polaroid, ultimul loc din lume unde se produceau filmele instant.
Compania Polaroid, odatã cu triumful fotografiei digitale, şi pierzând bani frumoşi producând filme instant, decide sã închidã fabrica şi sã concedieze toţi lucrãtorii. Asta acum vreo 2-3 ani.
Un grup de foşti angajaţi decid cã este o idee foarte proastã sã închizi aşa o fabricã şi sã arunci pe fereastrã utilaje de sute de mii de euro, plus sã renunţi la o bazã de date de clienţi rãspândiţi în toatã lumea.
Din cauza patentului trebuiau sã gãseascã o nouã soluţie de producţie a filmului instant. Restul obstacolelor pe care le aveau în cale (cumva tipic pentru olandezi – vezi cum 1/3 din teritoriul Olandei este scos de sub ape şi solul pe mai mult de jumãtate din ţarã este utilizabil datoritã faptului cã apa se pompeazã zi şi noapte, altfel jumãtate din Olanda ar fi o mlaştinã aşa cum era acum câteva sute de ani) îi fac sã îşi denumesc compania "The Impossible Project".
Negociazã cu Polaroid sã închirieze utilajele şi spaţiul, tehnicienii se apucã de lucru şi este angajatã o companie pentru marketing, şi pornesc la drum.
Dragi tovarãşi, nu le-a fost uşor, dar au reuşit. Acum mai puţin de un an au produs primul lor film instant şi curând vor porni producţia de masã.
Cine are o camerã instant ştie cã singurul film care putea fi cumpãrat pânã de curând era gata expirat – dacã aveţi pe undeva o cutie de film Polaroid şi vã uitaţi pe cutie e probabil produsã în Enschede în 2003 sau 2004 – dar, din fericire, şi cu ajutorul olandezilor perseverenţi, acum existã şi film nou.
Interesantã poveste, nu ? Mã face sã mã gândesc ce risipã de resurse facem şi am fãcut noi românii. Poate acesta este motivul – când ai din belşug nu îţi baţi capul sã faci economii sau sã fii eficient – şi acum a venit momentul sã învãţãm de la cei care au fost în situaţii similare şi s-au descurcat surprinzãtor de bine.

Niciun comentariu: