miercuri, 6 martie 2013

Chestii mioritice


Maria din Putna, originally uploaded by serni.

Ca tot românul supărat pe guvernanți am plecat și eu cu bocceaua în spinare, cum zice Ramona, trântind ușa în spatele meu. Doar că acum, la zece ani diferență, nu mai „înjur printre dinți” și nici nu mai „promit că nu am să mă întorc” (deși dacă stau bine să mă gândesc nu am zis asta niciodată).

Ce s-a schimbat? Perspectiva, fraților. Dacă e să trăiești cu capul sub obroc toată viața ta, ai să o faci în România sau Olanda, nu contează unde te afli.
Perspectiva asta spune așa: oriunde te-ai afla acolo este țara ta. Că e România sau Olanda, e alegerea ta. Dar dacă tot ai ales, fă bine și fă cât poți tu de bine în condițiile date. Condițiile pot fi foarte diferite (gropi, frig, lipsă de respect, lipsă de responsabilitate versus automatizare, lipsa naturii, aditive adăugate nu numai în pâine, asigurări, individualism) dar un lucru e sigur, dragilor, nu există țară perfectă pe lumea asta. Oriunde te-ai afla ai să ai lucruri (condițiii) care nu îți vor place și care te vor face nefericit dacă decizi să le acorzi întâietate în locul celor care merg și care te fac fericit. Asta e ce am învățat după zece ani de străinătate.

Concluzia? Ce face diferența majoră în viața noastră este modul cum reacționăm la condițiile și oamenii care ne înconjoară. Nu am să mă apuc acuma să scriu din nou care sunt avantajele României fiindcă știm bine cu toții care sunt. Ceea ce am să spun este că mi-aș dori să văd mai mulți români de bună credință implicați în dezvoltarea României, nu doar afaceriști. Dacă tot e să rămâi în România, nu mai bine pui brațul și mintea la treabă fără să te plângi? Fă-ți viața cât poți de bine, în condițiile pe care le ai, și mergi mai departe. Înțeleg că mioritismul este greu de depășit dar e 2013, fraților, mare distanță de la povestea cu ciobanii și turmele de oi.
Dacă o fi ceva să se schimbe în România se va schimba doar cu eforturile tuturor, combinate, nu doar a unuia sau doi pe ici pe colo. Și când zic „eforturi” nu mă refer doar la cele fizice.