marți, 13 martie 2012

Vremea în Olanda


Blokzijl II, originally uploaded by serni.

Este cenușie în marea majoritate a timpului. Înveți cu timpul să nu îi mai dai atenție și e cu atât mai dificil cu cât țara ta de origine este mai călduroasă și mai însorită.

Tot cenușie începe din ce în ce mai des în ultima vreme să fie atitudinea autorităților față de cetățenii străini și în special față de cei din Europa de est. Dacă acum aproape 10 de ani erau relativ prietenoși și înțelegători acum sunt aproape rasiști.
Pot să înțeleg felul lor de a gândi când văd iubiții lor marocani rezemând gardurile la ora 9 dimineața cu o sticlă de bere în mână. Știm cu toții că nu au slujbe și trăiesc pe spinarea celorlalți (plătiți de stat să stea degeaba, mai exact). E ok pentru olandezi, fiindcă probabil se consideră încă vinovați pentru faptul că i-au folosit ca sclavi nu cu multe zeci de ani înainte.
Ce nu înțeleg este antipatia evidentă pentru polonezi, români, bulgari și alte nații similare. Aș vrea să cred că își protejează cultura și semenii dar mă îndoiesc. Mă îndoiesc fiindcă atitudinea oamenilor de rând este prietenoasă. Doar cea a autorităților este neprietenoasă și, mai mult, aș zice chiar, rasistă.
Încep încet, încet, să mă simt ca un evreu în Germania anilor 1940. Încă nu trebuie să port vreun semn distinctiv și nici nu m-au deportat dar mă întreb încotro se merge.
Va deveni maleficul Mozart un nou Hitler? Europa a învățat multe despre rasism datorită lui iar olandezii își făcuseră un țel, precum germanii, să fie o națiune unde fiecare om, indiferent de culoare, credință, orientare sexuală sau proveniență, se simte la el acasă, egal cu ceilalți și cu aceleași drepturi. Unde s-a dus acea atitudine, de ce și când s-a schimbat, nu știu. O constat cu părere de rău și mă întreb dacă mai vreau să rămân să trăiesc într-o țară care începe să semene din ce în ce mai tare cu Germania nazistă.
Singura speranță este ca alții, mai inteligenți și mai luminați, să realizeze ceea ce se întâmplă și să schimbe modul de gândi dar și mesajul transmis către cei care locuiesc în Olanda dar nu sunt olandezi de origine.

Niciun comentariu: